HARPPUKONSERTIT

HISTORIA

Jokelan tiilitehtaan omisti Johannes Blenner 1917 - 1934. Hänen vaimonsa oli harpputaiteilija Lilly Kajanus-Blenner. Lilly Kajanus-Blennerin isä oli säveltäjä Robert Kajanus. Lilly Kajanus oli opiskellut ulkomailla ja hän suoritti harpunsoiton diplomin Pietarissa. Hän oli kiinnitettynä Jaltan ja Bakun sinfoniaorkereihin harppusolistiksi. Varsinaisen elämäntyönsä Kajanus-Blenner teki harpunsoiton opettajana 1918-1950 Helsingin konservatoriossa, sittemmin Sibelius akatemiassa. Hän oli alansa pioneeri Pohjoismaissa.

Lilly Kajanus-Blenner opetti Jokelassa tiilitehtaan perheiden tyttöjä soittamaan harppua. Muutamia heistä hän otti vapaaoppilaikseen 1920-luvulla. Tytöt olivat vähän yli kymmenvuotiaita aloittaessaan soittoharjoitukset. Heistä kehittyi hyviä harpisteja; esim Vera Lönnroth kiinnitettiin Turun kaupungin orkesteriin ja hänen sisarensa Norjaan Bergeniin.

Blennerien aikana Jokelassa kartanossa järjestettiin hienoja puutarha- ja muita juhlia. Harput soivat kartanon salissa ja nuorisoseurantalon valmistuttua Blennerit olivat mukana järjestämässä ohjelmallisia iltamia ja konsertteja, joissa ulkomaiset ja kotimaiset muusikot soittivat, ja esim. Eino Leino lausui runojaan.

Jokela on kehittynyt teollisuuden ympärille, joka toi mukanaan vahvan kulttuurillisen ja yhdistyksellisen toiminnan.

Jokelan Tiilitehdasperinne ry on perustettu jatkamaan tätä toimintaa. Järjestimme v. 1999 ensimmäisen harppukonsertin ja kyläläisten onnistunut vastaanotto osoitti, kuinka tärkeää tällainen toiminta on edelleen jokelalaisille.

Yhdistys on järjestänyt yhdessä Suomen Harpistit ry:n kanssa jo neljä konserttia Jokelan Kirkossa täydelle salille. Viimeisin järjestettiin maaliskuun 2. päivä 2003 yhteistyössä Suomen Harpistien kanssa. Katso kuvia!