ARTHUR NIKANDER

Oy Jokelan Tiilitehdas Ab:n osakekannan osti Helsingin Osake-Pankilta 02.03.1937 pankin hallintoneuvoston jäsen, helsinkiläinen kauppaneuvos Arthur E. Nikander. ( s. 1881 Helsinki, k. 1953 Helsinki). Nikander perusti 1919 oman yrityksen Rakennustoimisto Arth.E.Nikander, joka toimi vuoteen 1947 asti, rakensi useita huomattavia liiketaloja ja teollisuuslaitoksia Helsinkiin. Suurrakentajalla oli hyvä olla myös tiiliä omasta takaa. Nikanderin rakennustoimisto pyrki ostamaan kaikki tarvitsemansa tiilet Jokelan Tiilitehtaalta. Nikanderilla oli myös kalkkitehdas Tvärminnessä. Hän omisti myös Oy Radiator Ab:n, Karjaan Sementtituotetehtaan ja Oy Sörnäs Ab:n. Pääkonttori sijaitsi Helsingissä.

Vuodesta 1929 hänen hallussaan oli Bergstadin kartano Kirkkonummen Porkkalassa. Sivutiloineen sen pinta-ala oli n.800 ha.

Alkajaiseksi uusi omistaja siirrätti Oy Sörnäs Ab:n niin sanotun laatikkotehtaan Helsingin Vallilasta Jokelan Tiilitehtaan tuotantolaitosten ja asuinalueen väliselle alueelle. Toinen maailmansota hiljensi kuitenkin sekä rakentamisen että tiilentuotannon. Kun Porkkalanniemi vuokrattiin Neuvostoliitolle, menetti Nikander kartanonsa. Niinpä hän ryhtyi suunnittelemaan Jokelan Maatilan rakennuskannan uusimista. Uusiminen jäi, kun hän osti Sipoosta Söderkullan kartanon, jonka mailla sijaitsi myös tiilitehdas. Nikanderit eivät koskaan muuttaneet asumaan Jokelaan. Toisaalta ei Jokelan Tiilitehdas tuolloin enää omistanut vanhaa päärakennustaan.

Sanna-Kaisa Spoof: Savikkojen valtias